Φροντίδα ρολογιού


Η επιλογή του κατάλληλου ρολογιού δεν είναι μια απλή απόφαση, αφού είναι ένα από τα σημαντικότερα αξεσουάρ που συμπληρώνουν και πολλές φορές απογειώνουν το στυλ μας. Αναλογικό ή ψηφιακό, φθηνό ή ακριβό, vintage ή smart, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή φροντίδα του, ώστε να αντέξει στο χρόνο αναλλοίωτο.

  • Διατηρείτε το ρολόι σας καθαρό:

Η καθημερινή χρήση του ρολογιού προϋποθέτει τον τακτικό καθαρισμό του, καθώς η υγρασία, η σκόνη και άλλες ακαθαρσίες μπορούν να συσσωρευτούν στις συνδέσεις του μπρασελέ, στην ένωση της κάσας με τη στεφάνη και φυσικά στο κούμπωμα του ρολογιού. Καθαρίστε τακτικά και προσεκτικά το ρολόι σας με ένα νωπό πανί με χλιαρό νερό και σκουπίστε άμεσα με ένα μαλακό, στεγνό πανί. Χρησιμοποιήστε μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα ή ένα μαλακό πινέλο για τον καθαρισμό των εσοχών. Πλαστικά ή λαστιχένια λουράκια μπορούν να καθαρίσουν με ένα υγρό πανί, ενώ τα δερμάτινα λουράκια πρέπει να έχουν ελάχιστη επαφή με νερό ή υγρασία. Τέλος, μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά διότι μπορούν να διαβρώσουν τις φλάντζες ή να προκαλέσουν αποχρωματισμούς και στίγματα στα διάφορα μέρη του ρολογιού.

  • Χτυπήματα:

Τα περισσότερα ρολόγια είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε φυσιολογικούς κραδασμούς που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση τους. Φροντίστε να αφαιρέσετε το ρολόι σας πριν από βαριές χειρωνακτικές εργασίες, όπως  κομπρεσέρ, τρυπάνια κτλ. Μετά από χτύπημα, προτείνεται ο έλεγχος του από την επίσημη αντιπροσωπεία.

  • Μαγνητικά πεδία:

Ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν μαγνητικά πεδία, όπως ηχεία, μεγάφωνα, τηλεοράσεις και ψυγεία, μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του ρολογιού και να προκαλέσουν βλάβες. Αποφύγετε την τοποθέτηση του ρολογιού σας πάνω σε τέτοιες συσκευές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  • Ακραίες θερμοκρασίες:

Η παρατεταμένη έκθεση του ρολογιού σε ακραία περιβάλλοντα (>50°C και <0°C) ή η έκθεση του σε απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, συστολές διαστολές των μετάλλων του ρολογιού καθώς και εξασθένιση του χρώματος της όψης του ρολογιού ή του λουριού του.

  • Χημικές ουσίες :

Θα πρέπει να αποφεύγετε την κάθε είδους επαφή του ρολογιού σας με χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικά, αρώματα, κρέμες, καλλυντικά ή λοσιόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει το ρολόι σας πριν βάλετε κολόνια, άρωμα ή λοσιόν και μετά την εφαρμογή, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό, πριν τοποθετήσετε το ρολόι σας. Μετά από πιθανή επαφή, και για να μην προκληθούν αλλοιώσεις στα μέρη του ρολογιού, συστήνεται ο καθαρισμός του ρολογιού με νωπό πανί.

  • Επαφή με νερό:
  1. Θαλασσινό νερό: Το αλάτι του θαλασσινού νερού μπορεί να φθείρει τους συνδέσμους του μπρασελέ και του κουμπώματος καθώς και να αλλοιώσει τις φλάντζες του ρολογιού σας. Μετά από επαφή με θαλασσινό νερό συστήνεται καλός καθαρισμός με ένα νωπό πανί.
  2. Ζεστό νερό: Το ζεστό νερό μαλακώνει τις φλάντζες και επιπλέον σε περίπτωση ύπαρξης ατμού, ο ατμός μπορεί να εισχωρήσει στο ρολόι. Όταν πέσει η θερμοκρασία, ο ατμός συμπυκνώνεται σε σταγόνες νερού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ρολόι.
  3. Τήρηση αδιαβροχοποίηση: Τα περισσότερα σύγχρονα ρολόγια κατασκευάζονται με μια συγκεκριμένη αντίσταση στο νερό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μοναδικό μέτρο για το ρολόι σας. Ωστόσο, τα ρολόγια vintage μπορεί να μην είναι ανθεκτικά στο νερό, ή μπορεί να χάσουν την αντίσταση τους στο νερό, με την πάροδο του χρόνου. 

  • Βιδωτή κορώνα-κουμπιά-φλάντζες:

Βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε βιδώσει καλά την κορώνα και μην πατάτε τα κουμπιά όταν βρίσκεστε στο νερό καθώς αυτό ενδέχεται να προκαλέσει διείσδυση της υγρασίας στο εσωτερικό του μηχανισμού. Θεωρείται ότι η αδιαβροχοποίηση του ρολογιού χάνεται αν δε βιδωθούν σωστά. Ένας άλλος λόγος να χαθεί η αδιαβροχοποίηση είναι η αλλοίωση στις φλάντζες. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο τακτικός έλεγχος του ρολογιού σας από την αντιπροσωπεία για πιθανές αλλοιώσεις στις φλάντζες της κορώνας, των κουμπιών και του καπακιού.

  • Μπαταρία:

Θα πρέπει να γίνεται άμεση αντικατάσταση της άδειας μπαταρίας μόλις σταματήσει το ρολόι. Η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνεται από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, καθώς πολλά ρολόγια έχουν χαλάσει από λάθος μπαταρία ή από λανθασμένο κλείσιμο του ρολογιού. Επιπλέον, ποτέ μην αφήνεται μια ληγμένη μπαταρία μέσα σε ένα ρολόι καθώς υπάρχει κίνδυνος να οξειδωθεί και να βγάλει υγρά, που θα καταστρέψουν τον μηχανισμό. Καλό θα ήταν τα ρολόγια σας πάντα να λειτουργούν είτε τα φοράτε είτε είναι αποθηκευμένα.

  • Αποθήκευση ρολογιού:

Αποθηκεύστε το ρολόι σας μέσα στο κουτί του, σε μέρος καθαρό χωρίς σκόνη. Όπως κατά τη χρήση του ρολογιού, έτσι και κατά την αποθήκευση του θα πρέπει να αποφεύγονται κραδασμοί, μαγνητικά πεδία και ακραίες θερμοκρασίες.